Retururi și reclamații

§ 1 DREPTUL DE RETRAGERE DIN CONTRACTUL

  1. Cumpărătorul privilegiat are dreptul de a se retrage din contractul încheiat cu Vânzătorul prin intermediul Magazinului, sub rezerva § 8 din Regulament, în termen de 14 zile fără a indica niciun motiv.
  2. Termenul de retragere din contract expiră după 14 zile de la data:
    1. la care cumpărătorul privilegiat a intrat în posesia mărfurilor sau la care un terț, altul decât transportatorul și indicat de cumpărătorul privilegiat, a intrat în posesia mărfurilor;
    2. la care cumpărătorul privilegiat a intrat în posesia ultimei mărfuri, lot sau parte sau asupra căreia un terț, altul decât transportatorul și indicat de cumpărătorul privilegiat, a intrat în posesia ultimei mărfuri, lot sau parte în cazul unui contract care impune transferul dreptului de proprietate asupra mai multor bunuri care sunt livrate separat, în loturi sau în părți.
  3. Pentru ca Cumpărătorul privilegiat să își exercite dreptul de retragere din contract, acesta trebuie să informeze Vânzătorul, folosind datele prevăzute la § 2 din Regulament, cu privire la decizia sa de a se retrage din contract prin intermediul unei declarații fără echivoc (de exemplu, o scrisoare trimisă prin poștă sau e-mail).
  4. Un cumpărător privilegiat poate folosi modelul de formular de retragere furnizat la sfârșitul Regulamentului, dar acest lucru nu este obligatoriu.
  5. Pentru a respecta termenul de retragere din contract, este suficient ca Cumparatorul privilegiat sa trimita informatii privind exercitarea dreptului sau de retragere din contract inainte de expirarea termenului de retragere.

    CONSECINTELE RETRAGERII DIN CONTRACTUL
  6. În cazul retragerii din contractul încheiat, Vânzătorul va returna Cumpărătorului privilegiat toate plățile primite de la acesta, inclusiv costurile de livrare a mărfurilor (cu excepția costurilor suplimentare rezultate din modalitatea de livrare aleasă de Cumpărătorul privilegiat, alta decât cea mai ieftină metodă standard de livrare oferită de Vânzător), imediat și, în orice caz, nu mai târziu de ziua în care a fost informat vânzătorul privilegiat cu privire la exercitarea dreptului retrage din contract.
  7. Vânzătorul va rambursa plata utilizând aceleași metode de plată care au fost utilizate de Cumpărătorul privilegiat în tranzacția inițială, cu excepția cazului în care Cumpărătorul privilegiat este de acord cu o soluție diferită; în fiecare caz, Cumpărătorul privilegiat nu va suporta nicio taxă în legătură cu această rambursare.
  8. În cazul în care Vânzătorul nu s-a oferit să ridice el însuși bunurile de la Cumpărătorul privilegiat, acesta poate reține rambursarea până când primește bunurile sau până când i se furnizează dovada returnării acestora, în funcție de evenimentul care are loc primul.
  9. Vânzătorul solicită ca bunurile să fie returnate la următoarea adresă: UL. KOMUNALNA 3, 37-403 PYSZNICA, POLAND imediat, și în orice caz nu mai târziu de 14 zile de la data la care Cumpărătorul privilegiat a informat Vânzătorul despre retragerea din contractul de vânzare. Termenul limită este respectat dacă Cumpărătorul privilegiat trimite înapoi bunurile înainte de expirarea perioadei de 14 zile.
  10. Cumpărătorul privilegiat suportă costurile directe de returnare a mărfii.
  11. Cumpărătorul privilegiat este răspunzător numai pentru o reducere a valorii mărfurilor rezultată din utilizarea acestora într-un alt mod decât este necesar pentru a stabili natura, caracteristicile și funcționarea bunurilor.
  12. În cazul în care bunurile, datorită naturii lor, nu pot fi returnate prin poștă obișnuită, Cumpărătorul Preferat va trebui să suporte și costurile directe de returnare a mărfurilor. Cumpărătorul privilegiat va fi informat despre valoarea estimată a acestor costuri de către Vânzător în descrierea mărfurilor din Magazin sau la plasarea comenzii.
  13. În cazul în care este necesară returnarea fondurilor pentru o tranzacție efectuată de un Cumpărător privilegiat cu un card de plată, Vânzătorul va efectua o rambursare în contul bancar alocat cardului de plată respectiv.

§ 2 EXCEPȚII DE LA DREPTUL DE RETRAGERE DIN CONTRAC

  1. Dreptul de retragere dintr-un contract încheiat la distanță, menționat la § 1 din Regulament, nu se aplică în legătură cu un contract:
    1. în cazul în care obiectul prevederii este un produs neprefabricat, fabricat conform specificațiilor Cumpărătorului privilegiat sau destinat să satisfacă nevoile individuale ale acestuia;
    2. în cazul în care obiectul serviciului îl constituie mărfuri care se strică rapid sau au un termen de valabilitate scurt;
    3. în cazul în care obiectul serviciului este bunuri livrate într-un colet sigilat care nu pot fi returnate după deschiderea coletului din motive de protecție a sănătății sau de igienă, dacă coletul a fost deschis după livrare;
    4. în cazul în care obiectul prevederii sunt bunuri care după livrare, datorită naturii lor, sunt inseparabile legate de alte lucruri;
    5. în cazul în care obiectul prevederii sunt înregistrări audio sau vizuale sau programe de calculator furnizate într-un ambalaj sigilat, dacă coletul a fost deschis după livrare;
    6. pentru furnizarea de ziare, periodice sau reviste, cu excepția contractelor de abonament;
    7. în care prețul sau remunerația depinde de fluctuațiile de pe piața financiară asupra cărora Vânzătorul nu deține control și care pot apărea înainte de expirarea termenului de retragere din contract.

§ 3 PLÂNGERI

I DISPOZIȚII GENERALE

  1. Vânzătorul este răspunzător față de Cumpărătorul privilegiat pentru conformitatea executării cu contractul, așa cum este prevăzut de dispozițiile legale general aplicabile, în special prevederile Legii privind drepturile consumatorilor.
  2. Vânzătorul solicită ca reclamațiile (inclusiv cele privind funcționarea Magazinului) să fie depuse la adresa poștală sau de e-mail indicată în § 2 din Regulament.
  3. Dacă un produs este acoperit de garanție, informațiile despre acesta și termenii acestuia sunt disponibile în Magazin.
  4. Vânzătorul va răspunde reclamației în termen de 14 zile de la primirea acesteia.

II. CUMPĂRĂTORI PRIVILEGIAȚI

  1. Bunuri
    1. În cazul neconformității bunurilor cu contractul, Cumpărătorul privilegiat are opțiunea de a-și exercita drepturile specificate în capitolul 5a din Legea privind drepturile consumatorilor.
    2. Vânzătorul este răspunzător pentru orice neconformitate a mărfurilor cu contractul care există la momentul livrării și care este dezvăluită în termen de doi ani de la acel moment, cu excepția cazului în care data de expirare a mărfurilor, stabilită de către Vânzător, predecesorii săi legali sau persoanele care acționează în numele acestora, este mai lungă.
    3. În conformitate cu prevederile Legii privind drepturile consumatorilor, în cazul nerespectării contractului, Cumpărătorul privilegiat poate solicita:
      1. schimb de bunuri,
      2. repararea mărfurilor.
    4. În plus, cumpărătorul privilegiat poate depune o declarație de:
      1. reducere de preț,
      2. retragerea din contract
      într-o situație în care:
      • Vânzătorul a refuzat să aducă bunurile în conformitate cu contractul în conformitate cu art. 43d secțiunea 2 Legea privind drepturile consumatorilor;
      • Vânzătorul nu a adus bunurile în conformitate cu contractul în conformitate cu art. 43d secțiunea 4-6 din Legea privind drepturile consumatorilor;
      • lipsa de conformitate a bunurilor cu contractul persistă în ciuda faptului că Vânzătorul a încercat să aducă bunurile în conformitate cu contractul;
      • lipsa de conformitate a bunurilor cu contractul este atât de semnificativă încât justifică o reducere de preț sau retragere din contract fără utilizarea prealabilă a măsurilor de protecție prevăzute la art. 43d din Legea drepturilor consumatorilor;
      • din declarația vânzătorului sau din circumstanțe rezultă clar că acesta nu va aduce bunurile în conformitate cu contractul într-un timp rezonabil sau fără inconveniente excesive pentru Cumpărătorul privilegiat.
    5. În cazul bunurilor supuse reparației sau înlocuirii, Cumpărătorul privilegiat trebuie să pună bunurile la dispoziția Vânzătorului. Vânzătorul colectează bunurile de la Cumpărătorul privilegiat pe cheltuiala sa.
    6. Un cumpărător privilegiat nu se poate retrage din contract dacă lipsa de conformitate a bunurilor cu contractul este nesemnificativă.
    7. În cazul retragerii din contractul la care se face referire în această secțiune (referitor la bunuri), Cumpărătorul privilegiat va returna imediat bunurile Vânzătorului, pe cheltuiala Vânzătorului, la adresa UL. KOMUNALNA 3, 37-403 PYSZNICA, POLAND . Vânzătorul va rambursa prețul Cumpărătorului Privilegiat de îndată, nu mai târziu de 14 zile de la data primirii bunurilor sau a dovezii returnării acestora.
    8. Vânzătorul va returna Cumpărătorului Privilegiat sumele datorate ca urmare a exercitării dreptului de reducere a prețului imediat, nu mai târziu de 14 zile de la data primirii declarației Cumpărătorului Privilegiat privind reducerea prețului.
  2. Metode extrajudiciare de tratare a plângerilor și de urmărire a reclamațiilor
    1. Vânzătorul informează Consumatorul cu privire la posibilitatea de a utiliza metode extrajudiciare de soluționare a reclamațiilor și de urmărire a reclamațiilor. Regulile de acces la aceste proceduri sunt disponibile la birourile sau pe site-urile entităților autorizate să asigure soluționarea extrajudiciară a litigiilor. Consumatorul poate beneficia, printre altele, de: Cu:
      • asistență din partea Centrului European al Consumatorului relevant din partea Rețelei Centrelor Europene pentru Consumatori. Centrele oferă informații despre drepturile consumatorilor și ajută la soluționarea litigiilor în cazul achizițiilor transfrontaliere. Asistența din partea centrelor europene pentru consumatori este în general gratuită. Lista centrelor pentru consumatori adecvate pentru o anumită țară este disponibilă la: https://konsument.gov.pl/eck-w-europie/
      • platforma online ODR (Online Dispute Resolution) oferită de Comisia Europeană, disponibilă la: https://ec.europa.eu/consumers/odr
        - deși posibilitatea de a depune reclamații prin intermediul platformei ODR expiră la 20 martie 2025.
      În plus, în Republica Polonia puteți utiliza următoarele forme de sprijin:
      • medierea efectuată de Inspectoratul Provincial de Inspecție Comerț competent, căruia i se adresează cererea de mediere. De regulă, procedurile sunt gratuite. Lista inspectoratelor poate fi găsită aici: https://uokik.gov.pl/kontakt-inspekcja-handlowa
      • asistența instanței permanente de arbitraj de consum competentă care funcționează la Inspectoratul Provincial de Inspecție în Comerț, la care ar trebui să se depună o cerere de examinare a cazului în fața unei instanțe de arbitraj. De regulă, procedurile sunt gratuite. Lista inspectoratelor este disponibilă la: https://uokik.gov.pl/kontakt-inspekcja-handlowa
    2. Prevederea anterioară are caracter informativ și nu constituie o obligație pentru Vânzător de a utiliza mijloace extrajudiciare de soluționare a litigiilor.
    3. Utilizarea metodelor extrajudiciare de tratare a reclamațiilor și de urmărire a reclamațiilor este voluntară atât pentru Vânzător, cât și pentru Consumator.
    4. Consumatorul poate folosi suplimentar asistența gratuită a ombudsmanului municipal sau raional pentru consumatori.

III CUMPĂRĂTORI ALȚI DECÂT CUMPĂRĂTORII PRIVILEGIAȚI

  1. În cazul unui defect al bunurilor, un Cumpărător, altul decât un Cumpărător privilegiat, are posibilitatea de a face o reclamație cu privire la bunurile defecte pe baza garanției reglementate de Codul civil.
  2. Pentru un Cumpărător, altul decât Cumpărătorul privilegiat, Vânzătorul este răspunzător în temeiul garanției dacă un defect fizic este descoperit înainte de expirarea a doi ani de la data livrării bunurilor către Cumpărător.
  3. În conformitate cu Codul civil, un cumpărător care este un întreprinzător, altul decât un întreprinzător privilegiat, își pierde drepturile de garanție dacă nu a examinat bunurile la momentul și în modul obișnuit pentru bunurile de acest tip și nu a notificat prompt Vânzătorul despre defectul și în cazul în care defectul a fost descoperit doar mai târziu - dacă nu a notificat vânzătorul imediat după descoperirea acestuia. Pentru a respecta termenul de mai sus, este suficient să trimiteți notificarea defectului înainte de expirarea acestuia.
  4. Atunci când face uz de garanție, un Cumpărător, altul decât un Cumpărător privilegiat, poate, în condițiile prevăzute în Codul civil:
    1. depuneți o declarație de reducere a prețului,
    2. în cazul unui defect semnificativ - depuneți o declarație de retragere din contract,
    3. cere schimbul bunurilor cu cele lipsite de defecte,
    4. cere eliminarea defectului.
  5. În cazul în care se dovedește că pentru a lua în considerare reclamația este necesară livrarea bunurilor defecte către Vânzător, Cumpărătorul, altul decât Cumpărătorul privilegiat, este obligat să livreze acest bun la adresa UL. KOMUNALNA 3, 37-403 PYSZNICA, POLAND